terug naar overzicht

Blindedarmontsteking bij kinderen: de alarmsignalen

Blindedarmontsteking bij kinderen

Kinderen die last hebben van buikpijn: het is de normaalste zaak van de wereld. Meestal gaat het vanzelf ook over. Maar bij een blindedarmontsteking of ontstoken appendix (appendicitis) is dat niet het geval. Medische hulp is dan cruciaal. Maar hoe herken je een blindedarmontsteking? Wat zijn de alarmsignalen?

Wat is een blindedarm?

De blindedarm of appendix is een kleine uitstulping die de overgang vormt van de dunne darm naar de dikke darm, rechtsonder in de buik. De functie ervan is doorheen de eeuwen vervaagd, al blijkt uit recente studies dat de appendix wel degelijk nog van nut is, mogelijk als opslagplaats voor essentiële bacteriën.

Een ontsteking van de appendix ontstaat door afsluiting van de verbinding tussen appendix en darm. Meestal treedt dit heel plots op, zonder directe aanleiding. Wanneer de blindedarmontsteking niet tijdig door een arts wordt vastgesteld en niet wordt verwijderd kan dit grote gevolgen hebben.

Wat zijn de mogelijke klachten?

De klachten zijn uiteenlopend en verschillen van kind tot kind. Raadpleeg zeker een arts bij één of meerdere van deze klachten:

  • Lichte buikpijn die steeds erger wordt. De pijn kan zich ook situeren in de maag- of leverstreek.
  • Pijn bij het aanraken van de buik
  • Pijn bij het hoesten of lachten en/of bewegen
  • Lichte koorts
  • Constipatie of diarree
  • Misselijkheid en/of overgeven

De klachten zijn niet altijd even herkenbaar, een gedetailleerde opsporing is daarom een must, zeker als de blindedarm op ‘exploderen’ staat.

Wat houdt de behandeling van een blindedarmontsteking in?

Wanneer de appendix op springen staat, voert men een appendectomie uit. Deze ingreep verwijdert de blindedarm waardoor geen gevaar meer dreigt voor jouw kind.

De blindedarm kan naast ontstoken ook geperforeerd zijn. Dat wil zeggen dat de blindedarm al gesprongen is en dat de inhoud ervan in de vrije buikholte rondzwerft. Geen paniek, de artsen weten ook hier raad mee.

Vaak is antibiotica al voldoende om de ontsteking tegen te gaan, een operatie is dus niet altijd nodig. Er vroeg bij zijn is en blijft de boodschap. Bereken hier de gemiddelde kostprijs van de behandeling bij een blindedarmontsteking.

Wat na de operatie?

Na de operatie komt de darmbeweging maar traag op gang, het zal dus nog even duren vooraleer je kind opnieuw zijn favoriete worst met appelmoes kan eten. Deze beslissing ligt bij de arts. Je kind begint best met water en licht verteerbaar voedsel zoals yoghurt, beschuit en puree. Te vroeg en teveel eten of drinken zorgt voor misselijkheid en braken, wacht dus op groen licht.

Als alles goed gaat mag je kind het ziekenhuis snel verlaten en is verdere verzorging niet nodig. Wel aan te raden zijn een bezoekje aan de huisarts na 10 dagen en platte rust voor enkele weken.

Een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan of KliniPlanPlus betaalt een groot deel van het ziekenhuisverblijf terug. Zo kan jij je helemaal focussen op het herstel van je kind.

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering