terug naar overzicht

Blindedarmontsteking: de alarmsignalen

Jonge vrouw met buikpijn in de zetel

Iedereen heeft wel eens buikpijn en die gaat vaak vanzelf over. Maar een appendicitis of blindedarmontsteking vraagt om medische hulp. Wat een appendicitis precies is en hoe je de alarmsignalen tijdig herkent? Dat vind je terug in dit handige overzicht.

 

Hoe ontstaat een appendicitis?

Rechtsonder in je buik, waar de dunne darm over gaat in de dikke darm, vind je de appendix of blindedarm. Wat een ontsteking van de appendix veroorzaakt, is niet duidelijk. Een blindedarmontsteking kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt het meest voor tussen 5 en 24 jaar

Een acute appendicitis is goed te behandelen. Wanneer je te lang wacht en hij openbarst, is het wel gevaarlijk. Net daarom is het belangrijk de symptomen te herkennen en tijdig medische hulp in te schakelen.

 

Mogelijke symptomen van een blindedarmontsteking

De klachten van een blindedarmontsteking variëren. Bij zwangere vrouwen, kinderen en ouderen zijn de symptomen vaak minder uitgesproken. Neem altijd het zekere voor het onzekere. Raadpleeg een arts wanneer je meerdere van deze klachten vaststelt:

  • plotse, ernstige buikpijn, eerst in de buurt van de navel, later boven de lies, rechtsonder in de buikpijn
  • bij het aanraken van de buik
  • pijn bij het hoesten of lachen
  • pijnscheuten door schokkende bewegingen, zoals rondlopen of autorijden
  • pijn in de gehele buik (wanneer de appendicitis een buikvliesontsteking veroorzaakt)
  • geen eetlust, misselijkheid en/of braken
  • constipatie of lichte diarree
  • lichte koorts

 

Vaststellen van appendicitis

Bij plotse, erge buikpijn ga je langs bij de dokter. Gebruik vooral geen laxeermiddelen of pijnstillers. Die bemoeilijken de arts om een eventuele blindedarmontsteking vast te stellen. De arts sluit andere mogelijke oorzaken van buikpijn uit en voert eventueel extra onderzoek uit. Heb je inderdaad appendicitis? Dan ben je lang niet alleen. Ongeveer 7 procent van de bevolking krijgt de diagnose.

 

Appendicitis behandelen

Bij een acute appendicitis voert de chirurg een appendectomie uit. Dat is een operatie om de appendix te verwijderen. Meestal gebeurt dit via een kijkoperatie, onder volledige narcose. Met amper drie kleine insneden hou je weinig littekens over aan de operatie. Ben je er vroeg bij en heb je nog maar milde symptomen? Dan kan antibiotica soms volstaan als behandeling.

 

De kosten van een operatie

Bij een acute appendicitis staan een snelle behandeling en een vlot herstel voorop. Maak je dus zo weinig mogelijk zorgen om de ziekenhuisfactuur achteraf. Met onze online tool krijg je alvast zicht op de kosten van je ingreep. Sinds begin 2019 is trouwens een vast bedrag bepaald voor de behandeling van een blindedarmontsteking, ongeacht het ziekenhuis.

Bovendien betaalt een hospitalisatieverzekering, zoals KliniPlan of KliniPlanPlus een groot deel van je ziekenhuisverblijf terug. Zo ligt jouw focus volledig op je revalidatie.

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering