terug naar overzicht

Brandwonden: alle do's en don'ts

Verbrande hand onder fris stromend water

De huid is het grootste, maar meteen ook een erg kwetsbaar orgaan in ons lichaam. Een temperatuur van 40°C is al voldoende om beschadigingen toe te brengen. Hoge temperaturen of chemische producten kunnen zelfs ernstige brandwonden veroorzaken. Lees hier hoe je brandwonden verzorgt en de schade beperkt.

De graden van brandwonden

Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord van eerste-, tweede- of derdegraadsbrandwonden. Met de graden duid je de ernst van een brandwonde aan. Bij een brandwonde van de eerste graad is enkel de opperhuid beschadigd. De huid is rood, gezwollen en doet pijn, maar herstelt normaal gezien in enkele dagen en zonder littekens.

Bij een brandwonde van de tweede graad is ook de lederhuid beschadigd. Er ontstaan blaren op de verbrande plek. De genezing duurt enkele weken en vaak blijft er een litteken over. Een tweedegraadsbrandwonde kan oppervlakkig of diep zijn.

Ben je verbrand in de derde graad dan zijn alle huidlagen verkoold. Deze brandwondes doen geen pijn omdat ook de zenuwen verbrand zijn. De huid ziet wit of zwart. Een derdegraadsbrandwonde geneest niet. Er is een huidtransplantatie nodig om littekens en misvormingen te genezen.

Eerst water, de rest komt later

Een tip zo oud als de straat, maar van levensbelang: hou brandwonden onder koud, zacht stromend water. De koeling verlicht de pijn en de zwelling, gaat infectie tegen en voorkomt dat de huid verder verbrandt in de diepte. Zo bespoedig je de genezing van de brandwonde.

Om huidinfecties te voorkomen, raak je een brandwonde zo weinig mogelijk aan. Zie je blaren of is het een open wonde? Dek ze dan af met een verband, een propere theedoek of een schoon laken om vuil buiten te houden.
De richtlijnen voor de eerste hulp op een rijtje:

  • Hou de wonde minimaal 20 minuten onder stromend water
  • Vermijd ijskoud water, dat koelt de huid te sterk af
  • Bescherm de wonde tegen vuil
  • Laat nazien door een dokter

Schat de ernst in

De gradatie van de brandwonde is een belangrijke factor voor een correcte verzorging. Een eerstegraadswonden ontsmet je met een kleurloos ontsmettingsmiddel. Een laagje zalf op basis van zilversulfadiazine, zoals Flamazine, is altijd een goed idee. Je dekt de wonde vervolgens af met een steriel gaasverband.

Zijn de brandwonden ernstig? Dan schakel je onmiddellijk medische hulp in, die het slachtoffer zo snel mogelijk naar een gespecialiseerd brandwondencentrum overbrengt.

Absolute no-go’s bij brandwonden

Volg je intuïtie met mate bij brandwonden. Sommige dingen doen immers meer kwaad dan goed. Smeer zeker geen vetstof zoals olie of boter op de wonde. Zo blijft vuil in de huid plakken en kan er een infectie ontstaan. En trek kledingstukken niet uit om de huid niet te beschadigen. Doe dit enkel wanneer de kleding gemakkelijk loskomt of wanneer een chemisch product op de kledij de brandwonde heeft veroorzaakt.

Tips om brandwonden te voorkomen

In de meeste gevallen raken slachtoffers thuis verbrand. Een ongelukje is snel gebeurd, al kan je veel doen om de risico’s te verkleinen. Vooral bij kleine kinderen. Zij zijn de grootste risicogroep.

  • Laat kleine kinderen niet spelen met vuur. Hou ze ook uit de buurt van het fornuis.
  • Zet potten en pannen altijd met de handgrepen naar achter op het vuur en in het midden van de tafel.
  • Maak het badwater niet warmer dan 37°C en laat je kind nooit alleen in bad.

Optimale bescherming voor je hele gezin als er toch een ongelukje gebeurt? Bereken je premie bij KliniPlan of KliniPlanPlus en sluit je hospitalisatieverzekering af.

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering