terug naar overzicht

De oorzaken van rugpijn en hoe ze opgelost worden.

Man met rugpijn

Rugklachten zijn alomtegenwoordig. Maar liefst 4 op 5 personen ervaren ooit ernstige nek- of rugpijn. Maar wat zijn de oorzaken van die rugpijn? En vooral: hoe kan je de klachten bestrijden?

Stramme spieren in je onderrug, hoofdpijn, vermoeidheid, tinteling in je handen of je voeten of een drukkend gevoel: rugpijn heeft veel gezichten. Net zoals rugklachten zich bij iedereen anders manifesteren, zijn er heel wat oorzaken. Vaak is rugpijn vrij banaal. Maar soms is er meer aan de hand.

Oorzaken van (lage) rugpijn

Hoewel klachten kunnen ontstaan over de volledige rug, komt vooral lage rugpijn vaak voor. De onderrug is namelijk kwetsbaarder voor beschadigingen en onze vaak zittende levensstijl verzwakt de beschermende spieren. Die zogenaamde onderbelasting is een belangrijke oorzaak van lage rugpijn:

  • De hele dag zitten
  • Te weinig bewegen
  • Niet aan sport doen

Tegelijk is ook overbelasting vaak een oorzaak van rugpijn. Je rug wordt dagelijks belast op heel wat manieren. De voornaamste redenen voor overbelasting zijn:

  • Stress
  • Overgewicht
  • Verschil in beenlengte
  • Dingen verkeerd opheffen
  • Verkeerde bewegingen uitvoeren
  • Dezelfde houding te lang aanhouden (staan, zitten of werken)
  • Bekkeninstabiliteit, een grote mate van beweging of verzwakking in het bekken

De meeste rugklachten zijn te linken aan onder- of overbelasting. Toch wijst rugpijn soms op een ernstiger probleem zoals artrose, hernia, artritis, afwijkingen aan wervels of gewrichten, of zelfs kanker. Blijft je rugpijn aanhouden? Ga dan naar je huisarts.

Waarom vrouwen last hebben van rugpijn 

Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met (lage) rugpijn. Toch kunnen er bij vrouwen specifieke oorzaken zijn die deze rugpijn veroorzaken.  

Denk maar aan menstruatiepijn. Veel vrouwen hebben vaak net voor of tijdens hun menstruatie last van rugpijn. Deze vorm van rugpijn is dus hormonaal van aard. Ook tijdens de zwangerschap kunnen klachten optreden, vaak als gevolg van een toegenomen gewicht. Het gewicht duwt dan op de spieren van de onderrug, waardoor zwangere vrouwen vaak een verkeerde houding aannemen.  

Daarnaast kan het dragen van hoge hakken een oorzaak van lage rugpijn bij vrouwen zijn. De spieren in je onderrug moeten in die omstandigheden hard werken om je lichaam rechtop en in balans te houden. Wissel dus zeker eens af met een comfortabele schoen.  

Iemand met grote borsten moet extra gewicht met zich meedragen, waardoor klachten kunnen ontstaan in de rug. Investeren in een goede bh kan hier een hulp zijn. Ook als je gaat sporten is een goede sportbeha uitermate belangrijk. Een goede (sport)bh moet voldoende ondersteuning bieden, zodat alles op zijn plaats blijft zitten. Bh-bandjes te strak spannen, zorgt voor een hoge spanning op de rug met een kromme gebogen, houding tot gevolg.   

Oorzaak lage rugpijn bij fietsen 

Mensen die regelmatig gaan fiets (of zelfs koersen) kunnen ook klachten van lage rugpijn krijgen. Bijvoorbeeld als ze bergop of tegewind moeten fietsen, kan deze pijn opsteken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een beenlengteverschil, een veranderend bewegingspatroon, verkeerde afstelling van de fiets, … Een bezoekje bij de kinesitherapeut kan hier vaak wonderen doen.  

Behandelen van rugklachten

Bij rugpijn kan je heel wat zelf doen. Verzorg je houding, beweeg voldoende (ook als je pijn hebt) en houd je rug warm. Gaat je rugpijn niet vanzelf over of is de pijn te erg? Maak een afspraak met je huisarts die jou eventueel kan doorverwijzen naar andere specialisten. Wanneer je risico loopt op blijvende zenuwschade is een rugoperatie dringend. In andere gevallen is opereren zeker niet altijd de beste optie. Informeer je goed over de risico's en de gebruikte technieken.

Een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan draagt sommige extra kosten van je ziekenhuisopname. Dat is toch al een zorg minder.

Meer weten over rugpijn: surf naar www.rugweb.be 
 

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering