terug naar overzicht

De vele oorzaken van lage rugpijn

Jonge vrouw in bed heeft last van lage rugpijn

Van alle rugklachten komt lage rugpijn het meest voor. Haast even vaak is het raden naar de specifieke oorzaak. De klachten kunnen immers van overal komen. Een overzicht.

Opvallend: slechts bij 15 op 100 mensen is de oorzaak van lage rugpijn op te sporen. In die gevallen gaat het over ernstige vormen van lage rugpijn zoals een hernia, een infectie of artrose. Bij andere vormen van rugpijn ligt vaak meer dan één oorzaak aan de basis. 

 

Over- en onderbelasting

Bij maar liefst 85 op 100 mensen is de lichamelijke oorzaak moeilijk of niet te vinden. Zo’n “gewone” of aspecifieke lage rugpijn kan te wijten zijn aan (een combinatie van):

  • Overbelaste spieren die aanvoelen als stijve rugspieren. De overbelasting kan het gevolg zijn van:
  • Overbelaste tussenwervelschijven
  • Overbelaste gewrichten
  • Onderbelasting: de hele dag zitten en te weinig bewegen/sporten.

 

Moeilijk op te sporen

Een overbelasting van spieren, tussenwervelschijven en gewrichten is heel moeilijk op te sporen door een arts. Zoiets is niet zichtbaar op een röntgenfoto of scan. Wanneer er geen symptomen zijn die wijzen op een specifieke oorzaak (je arts zal dit nakijken), dan is een foto of scan overbodig. 

Voor artsen blijft het bij lage rugpijn dus vaak in het duister tasten. Men kan geen sluitend bewijs vinden van waar de pijn in de onderrug komt. Deze vorm van rugpijn wordt aspecifieke of gewone rugpijn genoemd. 

 

Behandeling

Gelukkig gaat bij gewone lage rugpijn – “het verschot” – de pijn vanzelf over, doorgaans zelfs binnen de zes weken. Je kan de pijn verlichten door voor warmte te zorgen op de pijnlijke plek, door te blijven bewegen en eventueel een pijnstiller te nemen bij heel erge pijn. Bij ernstige vormen van rugpijn, zoals een hernia, infectie of artrose, moet de rugpijn speciaal behandeld worden. 

Wanneer naar de huisarts gaan met je rugklachten? Lees er alles over.
 

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering