terug naar overzicht

Galstenen: hoe ontstaan ze en welke soorten zijn er?

Man met galstenen heeft pijn

Galstenen bestaan in allerlei soorten en vormen. De ene beseft niet dat hij er heeft, de andere kermt het uit van de pijn. De ene galsteen is de andere niet. Tijd om ze ’s onder de loep te nemen. 

Een paar definities: de gal is een bitterzoete, geelgroene tot bruine vloeistof die aangemaakt wordt in de levercellen. Via de lever vloeit de galvloeistof naar de galblaas. De galblaas is een peervormig zakje dat onderaan rechts voor de lever ligt. In de galblaas wordt de galvloeistof bewaard en ingedikt. 
Wanneer we eten, trekt de galblaas samen. De gal vloeit uit de galblaas naar de twaalfvingerige darm, het begin van de dunne darm. Vervolgens lossen galzouten de vette bestanddelen van het voedsel op, waarna het wordt opgenomen door de darmwand.

 

Cholesterolstenen

75% van alle galstenen bestaat hoofdzakelijk uit cholesterol. Levercellen die gal produceren, bevatten van nature cholesterol. Maken deze cellen te veel cholesterol aan, dan moet het overschot verdwijnen. Dit overschot wordt uitgescheiden in het galvocht en komt in de galblaas of de galwegen terecht. Daar vormen ze de zogenaamde cholesterolstenen. 

Enkele factoren die het risico op cholesterolstenen verhogen:

  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Leeftijd: hoe ouder je bent, hoe groter het risico
  • Afvallen: wie snel afvalt, is vatbaar(der) voor galstenen
  • Geslacht: vrouwelijke hormonen spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van cholesterol
  • Genetische factoren

 

Zwarte pigmentstenen

Zogenaamde zwarte pigmentstenen vormen ongeveer één vierde van alle galstenen. Deze galstenen zitten enkel in de galblaas, zijn heel hard en komen voor bij mensen met meer dan normale hoeveelheden bilirubine (een afvalstof van rode bloedcellen als gevolg van een verhoogde bloedafbraak). 

 

Bruine pigmentstenen

Bruine pigmentstenen ten slotte zien eruit als slijk en zijn heel zacht. Ze zijn eerder zeldzaam en komen enkel voor in de galwegen en dat vooral bij oudere mensen die een ingreep aan de galwegen ondergingen.  

 

Galstenen verwijderen? 

Zogenaamde ‘stille’ stenen worden niet behandeld, ook niet als ze toevallig ontdekt worden. Pas wanneer ze een galkoliek vormen is behandelen wel zinvol. Doorgaans kan dat via een kijkoperatie waarbij de galblaas samen met de stenen wordt verwijderd. Zitten de stenen in de galblaas dan wordt de galblaas samen met de stenen verwijderd. Weet dat je zonder galblaas een perfect normaal leven kan leiden. Wanneer de galblaas verwijderd is, nemen de lever en de galwegen deze functie over.

 

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering