terug naar overzicht

Herkennen en behandelen van endometriose

Vrouw met hevige krampen

Pijnlijke maandstonden, heel wat vrouwen kunnen erover meespreken. En soms is er helaas ook meer aan de hand. Zo is endometriose een veelvoorkomende aandoening, die weliswaar goedaardig is. Lees hier hoe je endometriose herkent en hoe de behandeling eruit ziet.

Wat is endometriose?

Aan de binnenkant van de baarmoeder vind je slijmweefselvlies of endometrium. Wanneer dat weefsel ook buiten de baarmoeder voorkomt, spreken we van endometriose. Naar schatting lijdt ruim 10% van de vrouwen tussen 15 en 50 jaar in meerdere of mindere mate aan endometriose.
Op zich is endometriose goedaardig. Het kan wel ernstige klachten veroorzaken en nefast zijn voor de vruchtbaarheid. Daarom is het belangrijk endometriose correct te diagnosticeren en indien nodig te laten behandelen.

Oorzaken van endometriose

Wat er precies bepaalt of je al dan niet endometriose krijgt, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is het een combinatie van factoren. Deze zaken zouden alvast meespelen:

 • Het vrouwelijke hormoon oestrogeen speelt een cruciale rol. Endometriose komt namelijk enkel voor bij vrouwen die menstrueren en de klachten verdwijnen meestal na de menopauze.
 • Wie een moeder of zus heeft met endometriose heeft een verhoogd risico om het zelf te ontwikkelen. Er is evenwel nog geen gen gevonden dat verantwoordelijk is voor endometriose.
 • Vrouwen met een afweerstoornis kunnen het slijmvlies buiten de baarmoeder niet afbreken. Daardoor ontwikkelt het zich op een abnormale manier, met endometriose tot gevolg.

Herken endometriose symptomen

Moet je je zorgen maken zodra je pijnklachten hebt tijdens je menstruatie? Gelukkig niet. Als de pijn niet reageert op gewone pijnstillers en aanhoudt, laat je je wel best checken bij een arts. Dit zijn de meest voorkomende endometriose symptomen:

 • pijnlijke maandstonden: een stekende, aanhoudende kramp voor, tijdens en direct na de menstruatie
 • veel bloedverlies, onregelmatige menstruaties en/of doorbraakbloedingen
 • pijn bij het vrijen, diep in de buik of de schede
 • problemen met de stoelgang
 • plasklachten: pijn bij het plassen of vaak het gevoel te moeten plassen
 • plotse hevige buikpijn
 • verminderde vruchtbaarheid

Er is geen verband tussen de klachten en de ernst van endometriose. Een milde vorm kan zware klachten geven terwijl iemand met ernstige endometriose nauwelijks of geen pijnklachten kan ervaren.

De behandeling van endometriose

Om je vermoeden van endometriose te bevestigen, voert de arts een reeks onderzoeken uit. Meestal volgen na een inwendig gynaecologisch onderzoek nog een echografie en een kijkoperatie. Soms geeft ook een bloedonderzoek extra duidelijkheid.

De behandeling van endometriose hangt af van je eigen situatie. Lichte vormen met weinig klachten worden zelden behandeld. In andere gevallen bieden een behandeling met geneesmiddelen, een operatie of een combinatie soelaas.

Behandeling met geneesmiddelen verlichten de symptomen, maar nemen de endometriose niet weg:

 • pijnstillers: niet-steroïdale ontstekingsremmers zoals Diclofenac of Ibuprofen verminderen pijnklachten tijdens de menstruatie
 • hormonen: gebruik van de pil, progesteronpreparaten of hormonenspiraal onderdrukken de aanmaak van oestrogeen en zo ook de menstruatie

Om de endometriose te laten verdwijnen, is een operatie nodig. Er zijn verschillende opties:

laparoscopie of kijkoperatie

Tijdens de diagnose voert de arts al een kijkoperatie uit. Op dat ogenblik worden kleine letsels met een lazer verwijderd.

laparotomie of openbuikoperatie

Via een snede in de buikwand verwijdert de gynaecoloog zoveel mogelijk endometrioseweefsel, eventuele cysten en verkledingen.

hysterectomie of verwijderen van eierstokken en/of baarmoeder

Wanneer er geen andere oplossing bestaat en je geen kinderen wilt, kan de arts een hysterectomie uitvoeren. Dan neemt hij de baarmoeder weg, samen met zoveel mogelijk endometriosehaarden en verklevingen. Indien nodig verwijdert hij ook één of beide eierstokken en eileiders.

Bij een chirurgische ingreep voor endometriose verblijf je in het ziekenhuis. Gelukkig neemt een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan of KliniPlanPlus dan je financiële zorgen weg. Ontdek de voordelen en sluit je eenvoudig aan.
 

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering