terug naar overzicht

Hoe riskant is een maagverkleining?

Risico's bij een maagverkleining

 

Een maagverkleining: ja of nee? Het is een beslissing waarbij je niet over één nacht ijs gaat want een operatie houdt mogelijke risico’s in. Wij sommen ze graag al even voor je op. Voor meer informatie ga je best langs bij een specialist.

Ik, een maagverkleining?

Als je last hebt van overgewicht dan kan een maagverkleining de oplossing bieden. Het is een operatie die je helpt om blijvend gewicht te verliezen. De chirurg maakt je maag letterlijk kleiner waardoor je minder trek hebt en kleinere porties eet. Resultaat: je valt af.

Er zijn meerdere operaties mogelijk om je maag kleiner te maken. De meest voorkomende zijn de gastric bypass en de gastric sleeve. De beste optie voor jou kies je in overleg met je chirurg. Alvorens te opteren voor een maagverkleining, verken je best eerst andere mogelijke oplossingen. Beweeg je voldoende? Heb je je al laten begeleiden door een diëtist? Bovendien informeer je jezelf vooraf best over de prijs van een maagverkleining en mogelijke terugbetalingen.

Risico's van een maagverkleining

Elke operatie houdt risico’s in. Bij mensen met ernstig overgewicht is de kans op complicaties echter groter. Het is belangrijk om deze risico’s vooraf te bespreken met de behandelende chirurg.

Mogelijke problemen tijdens of vlak na de operatie:

 • Trombose: Tijdens de operatie kan een bloedpropje in de bloedvaten van je been terechtkomen. Het bloedvat wordt dan afgesloten en er ontstaat een zogenaamd trombosebeen. Je been wordt dik, rood en pijnlijk. Zo’n bloedpropje kan ook in de longen ontstaan waardoor het bloedvat er dicht komt te zitten. In dat geval spreken we van een longembolie wat levensgevaarlijk kan zijn. Om dit tegen te gaan krijg je na de operatie medicijnen tegen trombose (bloedverdunners).
 • Lekkage: Een lekkage ontstaat wanneer er op de plek van de hechtingen en nietjes een gaatje ontstaat. Door dat gaatje lekt de inhoud van de maag of darmen in de buikholte. Dit kan in sommige gevallen een buikvliesontsteking veroorzaken, waardoor een kijkoperatie nodig is.
 • Infecties: In zeldzame gevallen kunnen infecties ontstaan, zoals een wondinfectie, longontsteking, blaasontsteking of nierbekkenontsteking.
 • Nabloedingen: Na een operatie kan er een bloeding ontstaan in het operatiegebied. Meestal gaat dit om een inwendige bloeding. 2 op de 100 mensen krijgen een nabloeding, met een mogelijke nieuwe operatie tot gevolg.
 • Overlijden: Slechts 2 op de 1000 mensen overlijdt tijdens of vlak na een maagverkleining.
 • Klachten door narcose: Zoals bij elke operatie onder narcose kan de verdoving een suf en slaperig gevoel of hoofdpijn veroorzaken.

Mogelijke problemen weken, maanden of jaren na de operatie:

 • Dumping (enkel bij gastric bypass): Wanneer je te snel en te veel calorierijk voedsel eet of drinkt, zal je misselijk en duizelig worden en begin je te zweten. Dit is echter zonder gevaar.
 • Galstenen: Door het snel afvallen, heb je een grotere kans op galstenen.
 • Brandend maagzuur (vooral bij gastric sleeve): Na de operatie ontstaat er meer druk in de maag waardoor je op termijn last kan hebben van brandend maagzuur.
 • Tekort aan vitaminen en mineralen: Dit kan ontstaan als je minder eet na je operatie of omdat je darm minder goed voedingsstoffen opneemt.
 • Maagzweer: De kans op een maagzweer is groter na een maagverkleining. Gebruik daarom maagbeschermers in de maanden volgend op je operatie.
 • Vernauwing van de maag of de overgang naar de darm: Het littekenweefstel kan ervoor zorgen dat de maag smaller wordt waardoor je eten niet goed zakt. Je kan het gevoel krijgen te moeten overgeven.
 • Afsluiting van de darmen: De darmen raken afgesloten als ze bekneld geraken in een littekenbreuk of als ze in de ‘knoop geraken’.
 • Teveel huid: Wanneer je veel afvalt, zal de huid niet altijd meekrimpen. Hierdoor zal je huid hangen. Dit kan perfect worden weggehaald door een plastisch chirurg.
 • Voedselovergevoeligheid: Na een maagverkleining is het mogelijk dat je bepaald voedsel niet meer verdraagt. Lactose-intolerantie komt bijvoorbeeld vaker voor na een gastric bypass.
 • Overlijden: Ook langere tijd na de operatie kunnen er complicaties optreden met overlijden tot gevolg. Dit is gelukkig uiterst zeldzaam.

 

Conclusie: een maagverkleining is niet zonder risico’s. Toch zijn grote problemen eerder zeldzaam. De kleinere risico’s wegen bovendien niet op tegen de hogere levenskwaliteit na een maagverkleining.

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering