terug naar overzicht

Last van aambeien? Opteer voor een laserbehandeling!

Last van aambeien? Kies voor een laserbehandeling

 

Hoezo, aambeien?

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen vlakbij de aars. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes dat bedekt is met een dun laagje slijmvlies. Als deze bloedvaatjes zich vullen met bloed, helpen ze de sluitspier bij het afsluiten van de anus. Zo is er extra bescherming tegen ongewild verlies van slijm of windjes. Om misverstanden te vermijden: aambeien hebben dus wel zeker een nuttige functie.

Wanneer aambeien gezwollen geraken, kan dit heel wat vervelende en pijnlijke kwaaltjes met zich meebrengen. Preventief klachten van aambeien vermijden is de boodschap, maar wat als het al te laat is? Een laserbehandeling is alvast één manier om hiervan af te geraken.

Voorbereiding laserbehandeling

Via een preoperatieve screening wordt eerst beoordeeld of je in aanmerking komt voor een operatie  (in geval van narcose of ruggenprik). Dit gebeurt via een beperkt lichamelijk onderzoek en een opnamegesprek over je medische voorgeschiedenis.

Medicijngebruik dien je steeds vooraf te melden aan de behandelende chirurg en anesthesist. Er wordt ook gepolst naar mogelijke allergieën of overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen (bv. antibiotica).

Enkele tips voor de dag van de opname: neem comfortabele kledij mee, verwijder sierraden, vermijd make-up, nagellak en/of kunstnagels en zorg er tot slot voor dat je geen contactlenzen, bril, hoorapparaten of kunstgebit draagt in de operatiekamer.

Laserbehandeling zelf

Een laserbehandeling wordt meestal uitgevoerd in dagbehandeling. Het gebeurt ook dat deze operatie via een poliklinische consultatie gedaan wordt. De chirurg bespreekt dit vooraf met je.

Bij aambeien die uitwendig niet kunnen worden ingeschat, wordt de laserbehandeling onder narcose of met een ruggenprik gedaan. Bij kleinere aambeien kan de behandeling ook onder lichte verdoving gedaan worden.

Tijdens een laserbehandeling worden de bloedvaten aan de aambeien dichtgeschroeid. Hierdoor zal het bloedverlies stoppen. Meteen daarna wordt het slijmvlies met ijs gekoeld. De behandeling zelf duurt zo’n 15-tal minuten. De pijn nadien valt meestal goed mee.

Het kan dat de aambeien niet weg zijn na de eerste behandeling. In overleg met de behandelende arts wordt dan mogelijk een tweede behandeling geregeld.

Het voordeel van een laserbehandeling is dat er geen grote wonden ontstaan en er niets wordt weggesneden. Er is bovendien weinig kans op complicaties en je kan je dagelijkse activiteiten vlug hervatten.

Na de laserbehandeling

Na de laserbehandeling word je naar de uitslaapkamer gebracht. Daar meet de verpleegkundige regelmatig je bloeddruk, hartslag en wordt er nagekeken op nabloeden.

Wanneer je ontwaakt, word je naar de verpleegafdeling gebracht. Eten en drinken mag enkel als je je niet misselijk voelt. De eerste 24u na de behandeling mag je niet met de auto rijden. Je spreekt vooraf dus best met iemand af die je naar huis kan brengen.

Na een laserbehandeling is er een eerder geringe kans op complicaties zoals nabloeding, wondinfectie of een abces. Raadpleeg hierbij meteen je arts.

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering