terug naar overzicht

Last van heuppijn? Alles wat je moet weten over een heupprothese.

Heupprothese

Slijtage van de heupen kan vervelend en pijnlijk zijn. Een heupprothese, of een kunstgewricht in de heup ter vervanging van je eigen heup kan een mogelijke oplossing zijn. Waarom en wanneer opteren voor een heupprothese? En wanneer ben je weer klaar voor je “eerste stapjes”?

Oorzaak heuppijn? Slijtage van het gewricht

Een heupgewricht bestaat uit 2 delen, de ronde kop van het dijbeen en de holle kom van de heup. De kop en kom van het heupgewricht zijn bedekt met kraakbeen, dat een vlotte beweging van het gewricht garandeert. Als kraakbeen afslijt, wordt bewegen moeilijker en pijnlijk. Na verloop van tijd wordt het gewricht zelfs in rust pijnlijk.

Mogelijke oorzaken van slijtage van het kraakbeen zijn:

  • Slijtage van de heup (artrose)
  • Reuma
  • Aangeboren heupafwijking
  • Heupfracturen en bottumoren
  • Ongeval

Wanneer een heupprothese?

Pijn en bewegingsbeperking zijn meestal de 2 doorslaggevende redenen om te kiezen voor een heupprothese. Wanneer de levenskwaliteit in die mate vermindert en de pijn niet meer te combineren is met dagelijkse activiteiten én wanneer pijnstillers onvoldoende verlichting geven, dan dringt een heupprothese zich zeker op.

Welke heupprothese?

De chirurg kiest de meest geschikte prothese voor je. De keuze hangt af van je leeftijd, geslacht, lichaamsbouw en activiteitsgraad. De zogenaamde klassieke totale heupprothese wordt het vaakst toegepast, zeker bij mensen die last hebben van een hoge slijtage. Informeer je vooraf goed over de prijs van een prothese, zodanig je niet voor verassingen komt te staan.

Wat is de opnameduur voor een heupprothese?

Vooraf krijg je een infuus in de voorbereidingsruimte en word je verdoofd in de operatiezaal via een ruggenprik of algemene verdoving. De operatie duurt 1 tot 1,5 uur. Na de plaatsing van de heupprothese, verblijf je nog een 2-tal uur in de ontwaakruimte.

Als je terug op je kamer bent, komt de kinesist langs voor de eerste oefeningen. Als alles goed gaat, mag je de dag van de ingreep je “eerste stapjes” zetten in de kamer.

Na de operatie verblijf je een 4-tal dagen in het ziekenhuis, al kan dit variëren. In deze dagen start je meteen met revalidatie-oefeningen onder begeleiding van een kinesitherapeut. Je mag naar huis wanneer je trappen op en af kunt, de pijn onder controle is met pijnstilling en wanneer je een droge wonde hebt. Er wordt altijd nog een radiografie ter controle gemaakt.

Hoe verloopt het revalidatieproces bij een heupprothese?

Terug thuis helpt de kinesist je bij de revalidatie volgens de specifieke richtlijnen in je voorschrift. Een hospitalisatieverzekering komt in de meeste gevallen tussen voor de kosten van de kinesitherapie. Om je been te ontlasten en het valrisico te beperken, heb je meestal een paar weken krukken nodig. Na een 6-tal weken volgt ten slotte nog een controle in het ziekenhuis.

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering