terug naar overzicht

Ouder worden met artrose

Ouder worden met artrose

‘We worden oud’. Het zijn waarschijnlijk de eerste woorden die bij je opkomen bij symptomen van artrose. Maar in tegenstelling tot wat velen denken is artrose geen verouderingsproces. Wat is artrose dan wel en welke symptomen kan je eraan linken? Tijd voor klaarheid. 

Wat is artrose?

Artrose is dus geen verouderingsproces, maar wat is het dan wel? Daarvoor moeten we naar de gewrichten kijken. Artrose is immers een degeneratieve aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten, in de volksmond “gewrichtsslijtage”. Artrose ontstaat wanneer er meer kraakbeen verloren gaat dan het lichaam kan herstellen. In het eindstadium van artrose verdwijnt het kraakbeen zelfs helemaal.

Als de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat en zachter en dunner wordt, kan dat leiden tot vervormingen van het bot onder het kraakbeen. Zo ontstaan er knobbels die de bewegelijkheid van gewrichten bemoeilijken, zenuwen knellen, pijn- en gevoelsstoornissen veroorzaken en leiden tot krachtverlies.

Artrose komt het vaakst voor in de onderrug, de knieën, de heupen, de nek en de vingers. Maar in principe kan deze kwaal overal opduiken. Gelukkig zijn de meeste mensen goed aangepast aan een leven met artrose. Voldoende bewegen zonder je gewrichten te overbelasten, is hierbij de boodschap.

Wat zijn de mogelijke symptomen van artrose?

De symptomen of klachten van artrose zijn heel uiteenlopend en verschillen van persoon tot persoon. Enkele kenmerken:

  • Het voelt als spierpijn
  • De pijn is ’s avonds heftiger dan ’s morgens
  • Stijfheid na een periode van rust
  • Beperkte mobiliteit
  • Meer last van (lichte) ontstekingen
  • De omtrek van het gewricht wordt groter
  • Knobbeltjes

In elk gewricht kunnen de symptomen van heel mild overgaan tot ernstig. Raadpleeg daarom tijdig een dokter.

Artrose laten behandelen?

Eerst en vooral: niks forceren. Voor mensen op jonge leeftijd die al heel snel last krijgen, is een chirurgische ingreep vaak zinvol om de erger te voorkomen. Alvorens een beslissing te nemen, raadpleeg zeker je artsen en/of kinesist.

Lees hier meer over de symptomen van artrose.

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering