terug naar overzicht

Waarom preventief onderzoek naar kanker doen?

Vrouw ondergaat een test voor kanker

Hoe vroeger kanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op een gunstige prognose. Voor sommige vormen van kanker is een vrij betrouwbare screening mogelijk. Dat preventief onderzoek bestaat onder meer voor borstkanker, dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker. Maar wanneer en waarom onderga je preventief onderzoek naar kanker?

Screening: het opsporen van kanker

Kanker kondigt zich vaak aan met veranderingen in het lichaam, nog voor de eerste merkbare symptomen zich manifesteren. Een preventief onderzoek of screening kan deze signalen opsporen. Doel is de ziekte vroeger vast te stellen, waardoor verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling kunnen worden vermeden en de kans op volledige genezing groter wordt.
Belangrijk: Aan screening zonder dat er sprake is van symptomen zijn zeker voordelen, maar ook een paar nadelen verbonden (meer op de bevolkingsonderzoek pagina’s op www.socmut.be).

 

Vlaamse Bevolkingsonderzoeken naar kanker

De ene vorm van kanker is beter te screenen dan de andere. Drie grote groepen – borstkanker, dikkedamkanker en baarmoederhalskanker – zijn opspoorbaar. Daarom organiseert de Vlaamse overheid gratis bevolkingsonderzoeken voor specifieke leeftijden die een hoger risico lopen. Als je tot de risicogroep behoort, krijg je een periodieke uitnodiging voor een screening:

  • Baarmoederhalskanker: uitstrijkje om de 3 jaar, vrouwen van 25 tot 64 jaar
  • Dikkedarmkanker: tweejaarlijks stoelgangstaal, mannen en vrouwen van 53 tot 74 jaar
  • Borstkanker: tweejaarlijkse mammografie, vrouwen van 50 tot 69 jaar

 

Individuele screening

Ook als je buiten deze leeftijdscategorieën valt, is preventief onderzoek naar kanker in bepaalde gevallen aangeraden. Als je familiegeschiedenis veel kankergevallen vertoont of als je zelf risicofactoren hebt. In dat geval kan je arts een individuele screening laten doen, op maat van jouw risicopatroon. Enkele voorbeelden van individuele risicofactoren zijn:

  • Familiaal voorkomen van kanker (genetisch risico)
  • Bestaande goedaardige letsels waarvan geweten is dat ze risico hebben om kwaadaardig te ontaarden

 

Behandelingen bij vroege diagnose

Is er tijdens je screening een vorm van kanker ontdekt? In overleg met je behandelende arts stippel je een behandelplan uit. Dat kan bestaan uit chemotherapie, bestraling, chirurgie of een combinatie van verschillende behandelingen.

Een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan draagt sommige extra kosten van je ziekenhuisopname. Dat is toch al een zorg minder.

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering