terug naar overzicht

Wat zijn de symptomen van artrose?

Oudere vrouw met artrose heeft pijn in haar been

Nee, artrose komt niet enkel voor bij ouderen. Nee, artrose is geen synoniem voor slijtage. Maar wat is artrose dan wel? 

Artrose kan je nog het best omschrijven als een chronische gewrichtsziekte. Een gewricht is de plaats waar 2 beenderen samenkomen en ten opzichte van elkaar bewegen. Het bot is op die plaats bedekt met kraakbeen. Bij artrose raakt het kraakbeen van de gewrichtsstructuur onomkeerbaar beschadigd. Dit proces ontstaat geleidelijk, wordt langzaam erger en gaat niet over.

 

Wanneer mag je spreken over artrose?

Bij artrose zijn de twee meest kenmerkende symptomen pijn en bewegingsbeperking. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al even aangetast alvorens je iets merkt. Meestal komt de pijn op tijdens het wandelen of het sporten. In een latere fase kan de pijn ook in rust optreden waardoor uiteindelijk ook je slaap verstoord raakt. 

Sowieso boeten je gewrichten bij artrose langzaam aan beweeglijkheid in. Na verloop van tijd kan je bijvoorbeeld je knie niet meer volledig plooien of strekken. En in sommige gevallen is er een milde zwelling aan het gewricht zichtbaar of treden er misvormingen op (meestal aan de handen of voeten). 

Bij artrose van de wervelkolom kan gevoelloosheid en krachtverlies in armen of benen optreden. 

 

Chronisch, maar wel controleerbaar

Artrose is een chronische ziekte die gelukkig heel langzaam evolueert. Mits een goede behandeling kan men de pijn verzachten, de evolutie van de aandoening vertragen en een groot deel van de bewegingsvrijheid vrijwaren. Lees alles over de mogelijke behandelingen op Rugweb
 

KliniPlan(Plus)

Geen zorgen over je ziekenhuisfactuur

Ontdek onze hospitalisatieverzekering