Een borstreconstructie na borstkanker

Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Na een intensieve behandeling kan een borstreconstructie deel uitmaken van het herstel. Eventuele remgelden of supplementen voor een éénpersoonskamer worden opgevangen door een hospitalisatieverzekering als KliniPlan of KliniPlanPlus behalve wanneer het om een voorafbestaande aandoening gaat.

Borstreconstructie na borstkanker

Borstreconstructie met uitwendige prothesen

Aan een borstreconstructie met uitwendige prothesen komt geen chirurgie te pas. Een bandagist maakt prothesen op jouw maat. Je stopt ze in je beha of kleeft ze op je huid. Zowel je voorlopige als definitieve borstprothesen worden volledig terugbetaald door je ziekteverzekering. Een niet-geconventioneerde bandagist kan weliswaar naast het vaste tarief ook supplementen aanrekenen.

Je borstreconstructie wordt terugbetaald indien:

  • je een definitieve borstprothese laat maken, meer dan een jaar nadat je borst verwijderd werd als gevolg van een tumor (in afwachting van je definitieve prothesen krijg je een terugbetaling voor twee voorlopige prothesen)

  • het materiaal van je borstprothesen erkend is door het RIZIV.

Borstreconstructie met inwendige prothesen

Je kan ook kiezen voor inwendige borstprothesen. Die implantaten zijn gemaakt van siliconen of gevuld met een zoutoplossing. Een chirurg plaatst ze onder de huid. De operatie maakt deze reconstructie ingrijpender, maar je hoeft je implantaten achteraf niet telkens zelf te plaatsen.

Je borstreconstructie wordt terugbetaald in deze twee gevallen:

  • Je borst werd volledig verwijderd als gevolg van borstkanker.

  • Je borst werd preventief verwijderd omdat je een genetisch verhoogd risico op borstkanker hebt.

Terugbetaling van een borstreconstructie

Indien je borstreconstructie voortkomt uit borstkanker of een verhoogd risico wordt de ingreep volledig vergoed door je ziekteverzekering. Als je een eenpersoonskamer kiest voor je hospitalisatie, kunnen er wel supplementen aangerekend worden. Die zijn voor je eigen rekening, tenzij je een goede hospitalisatieverzekering hebt. Heel wat ziekenhuizen hebben een overeenkomst met het RIZIV voor borstreconstructies met eigen weefsel.

Als je aangesloten bent bij KliniPlan of KliniPlanPlus vangt je hospitalisatieverzekering de kamer- en ereloonsupplementen op, behalve indien het om een voorafbestaande aandoening gaat, en dit tot een maximumbedrag van respectievelijk bijna 17.000 en 56.500 euro.

 

___________________________

Een betrouwbare hospitalisatieverzekering is goud waard en kan je ziekenhuiskosten besparen en je factuur verlagen. Zo zorgt KliniPlan(Plus) voor terugbetalingen van de volgende kosten tijdens je opname: geneesmiddelen, protheses, dringend ziekenvervoer, borstreconstructies, maagverkleining, liesbreukoperatie, galblaasoperatie, etc. Na je opname ontvang je tevens een forfait voor de kosten vóór en na je opname, alsook de terugbetalingen voor kinesitherapie gedurende 3 maanden na je opname. Met een KliniPlan(Plus) kan je zorgeloos bevallen en kan je jouw kindje meteen laten opnemen in je hospitalisatiepolis. Reken dus op KliniPlan of KliniPlanPlus.