Galblaas verwijderen tijdens een galblaasoperatie

galblaasoperatie

Heb je hardnekkige galstenen of een ontstoken galblaas? Blijf er niet mee lopen. Een chirurg verwijdert je galblaas operatief, zodat je geen pijnklachten meer hebt. En de factuur? Daar hoef je je geen zorgen om te maken als je een goede hospitalisatieverzekering hebt, zoals KliniPlan.

Wat doet de galblaas?

De galblaas ligt aan de onderkant van de lever. De galblaas is een klein, peervormige orgaan dat door gangetjes verbonden is met de lever en met het bovenste gedeelte van de dunne darm. De lever produceert voortdurend gal. Die heb je nodig voor het verteren van vetten. De gal wordt ingedikt in de galblaas en daar opgeslagen. Zodra er (vet) voedsel in de darm komt, stuwt de galblaas de gal naar de dunne darm.

Problemen met de galblaas

Er duiken geregeld problemen op met de galblaas. Ze raakt geïnfecteerd of ze bevat stenen. Daardoor werkt je galblaas niet meer naar behoren. Hoe dat komt, is niet altijd duidelijk. Net daarom kan iedereen een afwijking aan de galblaas ontwikkelen. Enkele groepen hebben wel een hoger risico dan anderen:

  • Vrouwen
  • Zwaarlijvige mensen
  • Mensen tussen 35 en 55
  • Patiënten met suikerziekte.

Vaak lossen galstenen vanzelf op. Dan heeft een patiënt geen klachten en is een behandeling ook niet nodig. Anderen krijgen een of meer van deze symptomen:

  • Misselijkheid of een zwaar gevoel in de buik, vooral na vet eten
  • Een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen
  • Scherpe pijn rechtsboven in de buik, zogenaamde koliekpijnen, die kunnen uitstralen naar de rug
  • Aanhoudende buikpijn en hoge koorts (bij een galblaasontsteking of cholecystitis)
  • Geelzucht (wanneer de galsteen vastzit in de galbuis en de gal in het bloed stroomt)
  • Uitzonderlijk een ontsteking van de alvleesklier

 

Wanneer is een galblaasoperatie nodig?

Indien er pijnklachten zijn en de galstenen zich niet vanzelf uitscheiden, dringt een galblaasoperatie zich op. Dan moet de chirurg de galblaas verwijderen via een operatie. De galwegen blijven behouden, zodat de lever verder gal kan produceren en afvoeren naar de dunne darm. De meeste patiënten zijn na de operatie volledig klachtenvrij. Geringe restklachten zijn meestal te beheersen met een speciaal dieet.

Methodes om de galblaas te verwijderen

Er zijn twee verschillende manier om een galblaas operatie uit te voeren. De eerste mogelijkheid is via polikliniek chirurgie. Tijdens een kijkoperatie wordt de galblaas verwijderd via enkele kleine sneetjes in de buik. Deze operatie is weinig ingrijpend en maakt een snel herstel mogelijk. 

Als je al vaak aan de buik geopereerd werd en er verklevingen zijn die het zicht belemmeren, wordt voor een klassieke galblaasoperatie gekozen. Ook wanneer er complicaties verwacht worden of tijdens de kijkoperatie opduiken, gaat de chirurg over tot een conventionele galblaasverwijdering. Tijdens de operatie maakt de chirurg een snede van tien tot vijftien centimeter om de galblaas te verwijderen. 

Nazorg na een galblaasoperatie

De periode van je hospitalisatie duurt bij een conventionele galblaasoperatie over het algemeen langer dan bij een kijkoperatie. En ook na je ontslag is er opvolging nodig, bijvoorbeeld om de hechtingen te verwijderen. Een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan of KliniPlanPlus neemt je persoonlijk aandeel van de ziekenhuiskosten en de nazorg voor zich, zodat je in alle rust kan herstellen.

Focus op je revalidatie en niet op je factuur. Ontdek de voordelen van KliniPlan en KliniPlanPlus en bereken je premie.

 

 

 

___________________________

Een betrouwbare hospitalisatieverzekering is goud waard en kan je ziekenhuiskosten besparen en je factuur verlagen. Zo zorgt KliniPlan(Plus) voor terugbetalingen op vb. geneesmiddelenprothesesdringend ziekenvervoerkinesitherapie na je opname, borstreconstructiesmaagverkleiningliesbreukoperatiegalblaasoperatie, etc. Met een KliniPlan kan je zorgeloos bevallen en kan je jouw kindje meteen laten opnemen in je hospitalisatiepolis. Reken dus op KliniPlan of KliniPlanPlus.