Terugbetaling van geneesmiddelen tijdens je ziekenhuisopname

Terugbetaling geneesmiddelen

Of het nu omwille van een infectie, hoge bloeddruk of tijdens het herstel van een ingreep is: af en toe moet je geneesmiddelen slikken. Sommige zijn tijdelijk, andere blijvend. De rekening kan hoog oplopen bij bepaalde medicijnen. Gelukkig is er dan een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan die je geneesmiddelen tijdens je ziekenhuisopname terugbetaalt.

Soorten geneesmiddelen

Geneesmiddelen worden ingedeeld in soorten en categorieën. De categorieën hebben te maken met de reden van het gebruik, bijvoorbeeld langdurige ziekten, acute infecties of anticonceptie. Wat de soorten geneesmiddelen betreft, zijn er twee grote groepen, merkgeneesmiddelen en generische geneesmiddelen:

  • Merkgeneesmiddelen
    Merkgeneesmiddelen zijn ontwikkeld door de farmaceutische industrie en zijn beschermd door een patent. Doorgaans kosten ze iets meer. De prijs daalt vaak eens het patent verstreken is.

  • Generische geneesmiddelen
    Generische geneesmiddelen zijn goedkoper, maar hebben dezelfde werking als het merkgeneesmiddel dat ze vervangen. Dit alternatief wordt in de markt gebracht als het patent van een merkgeneesmiddel verstreken is. Ze hebben een andere naam, maar gebruiken dezelfde bestanddelen.

Kies je graag voor de goedkopere alternatieven als je medicijnen moet innemen? Gebruik de online zoekmodule om generische geneesmiddelen te vinden of download de app op je smartphone. Uiteraard kan je ook raad vragen aan je arts of apotheek.

Geneesmiddelen tijdens je hospitalisatie

Tijdens een ziekenhuisopname krijg je meestal medicijnen toegediend. Geneesmiddelen waarvoor een wettelijke tegemoetkoming bestaat – via het ziekenfonds – worden door de hospitalisatieverzekeringen van KliniPlan volledig terugbetaald. Met KliniPlanPlus geldt dat ook voor geneesmiddelen zonder wettelijke tegemoetkoming. Dan betaalt je hospitalisatieverzekering dus alle medicijnen tot de laatste cent terug.

Geneesmiddelen voor een ernstige ziekte

In bepaalde gevallen betaalt je hospitalisatieverzekering ook geneesmiddelen terug die los staan van een recente of toekomstige ziekenhuisopname. Het gaat dan om ambulante kosten die rechtstreeks verband houden met een ernstige ziekte. In dat geval betalen KliniPlan en KliniPlanPlus tot zo'n 7 000 euro terug, onder andere aan geneesmiddelen.

Wil je ook genieten van de maximale terugbetaling van je geneesmiddelen? Ontdek de voordelen van KliniPlan en KliniPlanPlus en bereken je premie.

 

 

 

___________________________

Een betrouwbare hospitalisatieverzekering is goud waard en kan je ziekenhuiskosten besparen en je factuur verlagen. Zo zorgt KliniPlan(Plus) voor terugbetalingen van de volgende kosten tijdens de opname: geneesmiddelen, protheses, dringend ziekenvervoer, borstreconstructies, maagverkleining, liesbreukoperatie, galblaasoperatie, etc. Na je opname ontvang je tevens een forfait voor de kosten vóór en na je opname, alsook de terugbetalingen voor kinesitherapie gedurende 3 maanden na je opname. Met een KliniPlan(Plus) kan je zorgeloos bevallen en kan je jouw kindje meteen laten opnemen in je hospitalisatiepolis. Reken dus op KliniPlan of KliniPlanPlus.