Terugbetaling van een maagverkleining

Terugbetaling maagverkleining

Wil je een maagverkleining laten doen? De ingreep en de bijhorende hospitalisatie kunnen heel wat kosten met zich meebrengen. Gelukkig hoeft het niet zo te zijn. De uiteindelijke kostprijs van een zogenaamde gastric bypass beperk je met een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan of KliniPlanPlus.

Wat is een maagverkleining?

Bij een maagverkleining wordt de capaciteit van je maag verkleind. Met behulp van nietjes maakt de chirurg een klein reservoir in het bovenste gedeelte van de maag. Zo kan je minder eten en blijf je langer verzadigd. De rest van je maag en je twaalfvingerige darm worden overbrugd of ‘gebypassed’, vandaar ook de naam gastric bypass voor een van de meest gebruikte methodes voor maagverkleining. Het einde van je nieuwe spijsverteringstraject wordt opnieuw verbonden met de dunne darm.

Maagverkleining via slokdarm

Een maagverkleining kun je ook via de slokdarm laten uitvoeren. Dit heet ESG, Endoscopische Sleeve Gastroplastiek. De chirurg brengt hierbij via de mond een camera in een flexibele buis (gastroscoop) tot in de slokdarm. Van daaruit zal de chirurg de maag met verschillende hechtingen verkleinen tot een buismaag. Er wordt hierbij dus geen stukje maag weggenomen. Dit zorgt ervoor dat littekens en complicaties grotendeels achterwege worden gelaten. Soms kan misselijkheid na de ingreep plaatsvinden, maar deze is goed te controleren met medicatie.

Deze ingreep wordt vaak poliklinisch uitgevoerd, waarbij je de dag zelf al het ziekenhuis kan verlaten. Deze procedure is bovendien 100% omkeerbaar, indien je zou verzinnen.

Wanneer laat je een maagverkleining uitvoeren?

Als je ernstig overgewicht hebt en al alles hebt geprobeerd om te vermageren, kan een gastric bypass aangewezen zijn. Die ingreep biedt een grote kans op succes bij het terugdringen van zware obesitas en de bijbehorende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of slaapapneu. Na de operatie moet je je eet- en drinkgewoontes blijvend grondig aanpassen en meer bewegen.

Terugbetaling van een maagverkleining

Omdat een gastric bypass een serieuze ingreep is, met kansen op complicaties, is obesitaschirurgie in België streng gereglementeerd. De ziekteverzekering komt enkel tussen in de kostprijs als je voldoet aan enkele voorwaarden:

  • Je bent meerderjarig.
  • Je hebt een BMI van 40 of meer of een BMI van 35 in combinatie met diabetes, slaapapneu of hoge bloeddruk (14/9). Na een eerder mislukte ingreep volstaat een BMI van 35 voor een nieuwe operatie.
  • Je volgde gedurende minstens 1 jaar een dieet zonder blijvend succes.
  • Je bent bereid je eet- en leefstijl aan te passen na de operatie.
  • Je ingreep is goedgekeurd door een interdisciplinair team (chirurg, psycholoog, diëtist).

Wat is de kostprijs van een gastric bypass?

De operatie zelf kost zo’n 1 300 euro, al verschilt dat van ziekenhuis tot ziekenhuis. Als je voor een eenpersoonskamer kiest, komen daar nog supplementen bij. Heb je liever geen extra zorgen tijdens je ziekenhuisopname? Met een hospitalisatieverzekering als KliniPlan of KliniPlanPlus revalideer je gerust. Je verzekering komt tussen in het persoonlijk aandeel van je ziekenhuisfactuur met een (gedeeltelijke) terugbetaling van:

  • remgeld
  • kamer- en ereloonsupplementen
  • voor- en nazorg zoals geneesmiddelen en controles.

Geen hospitalisatieverzekering? Dan krijg je voor je ziekenhuisverblijf – gemiddeld twee dagen – wel zelf de rekening. De kostprijs hangt af van keuzes zoals een eenpersoons- of meerpersoonskamer, gebruik van de telefoon en van eventuele extra medicatie.

Maagballon als alternatief

Een alternatief voor een maagverkleining, is het inbrengen van een maagballon. Het voordeel van deze methode is dat het veel minder ingrijpend is dan een maagverkleining. Deze maagballon wordt meestal poliklinisch onder lokale verdoving ingebracht via de slokdarm. Deze ballon is gemaakt uit duurzaam, elastische silicone van hoge kwaliteit.  

 

Maak je geen zorgen meer over je ziekenhuisfactuur: ontdek de voordelen van KliniPlan en KliniPlanPlus.

 

 

 

___________________________

Een betrouwbare hospitalisatieverzekering is goud waard en kan je ziekenhuiskosten besparen en je factuur verlagen. Zo zorgt KliniPlan(Plus) voor terugbetalingen op vb. geneesmiddelenprothesesdringend ziekenvervoerkinesitherapie na je opname, borstreconstructiesmaagverkleiningliesbreukoperatiegalblaasoperatie, etc. Met een KliniPlan kan je zorgeloos bevallen en kan je jouw kindje meteen laten opnemen in je hospitalisatiepolis. Reken dus op KliniPlan of KliniPlanPlus.