Terugbetaling prothese

Terugbetaling prothese

Wanneer een onderdeel van je lichaam door een ongeval, slijtage of een ziekte verwijderd is, kan een prothese het vervangen. Dat deze er zijn in alle maten en vormen spreekt dan ook voor zich. Een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan ondersteunt je financieel voor je prothese. Zo heb je alvast geen financiële zorgen.

Wat, een prothese?

Dit gaat om een vervanging op kunstmatige manier of correctie van een lichaamsdeel, orgaan of onderdeel van een orgaan. Als de prothese helemaal in het lichaam verborgen zit, wordt het ook wel implantaat genoemd.

Soorten protheses

Een been-, knie-, arm- en schouderprothese zijn wellicht enkele van de meest gekende voorbeelden. Bij de knieprothese kan gekozen worden voor een halve, wanneer de slijtage van de knie minimaal is. Maar ook borstprotheses maken vaak onderdeel uit van een herstelproces, bijvoorbeeld na borstkanker. Soms kies je, in overleg met je behandelende arts, uit verschillende systemen of materialen, of is het mogelijk om met je eigen weefsel te werken. Als men spreekt over een oogprothese, spreekt men eigenlijk over een ‘glazen’ oog. Ook een gehoorprothese (oorapparaat), mondprothesen, bril en contactlenzen vallen hieronder. 

Daarnaast behoort een heupprothese tot een van de mogelijkheden. Hier worden er 2 soorten in onderscheid: de totale prothese en de halve prothese. Een volledige wordt meestal gekozen als de slijtage van de heup maximaal is.

Bij de schouderprothese worden er 3 soorten onderscheden: de omgekeerde, totale en halve prothese. De omgekeerde komt het vaakst voor, namelijk bij 60% van de gevallen. Deze biedt vaak een oplossing voor pees- en spieraandoeningen van het schoudergewricht. Deze prothese zorgt ervoor dat de schouder stabieler is, waardoor pezen en spieren minder nodig zijn.

Een prothese gaat vaak 10 tot 15 jaar mee. Bij jonge mensen iets minder lang. Dit komt omdat zij waarschijnlijk meer bewegen.

Terugbetaling prothese

De kostprijs van een prothese is afhankelijk van het type en het materiaal. Gelukkig betaalt een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan en KliniPlanPlus een deel of een gedeelte terug indien deze prothese tijdens een chirurgische ingreep in het ziekenhuis wordt geplaatst. Het gaat om respectievelijk een en twee keer extra het bedrag dat het ziekenfonds terugstort. Dat is meteen een financiële zorg minder.

Naast de kostprijs van de prothese, draagt je hospitalisatieverzekering ook je ziekenhuiskosten. Je verzekering komt tussen met een al dan niet volledige terugbetaling van:

  • remgeld
  • kamer- en ereloonsupplementen (m.u.v. voorafbestaande aandoening)
  • een vast bedrag voor de voor- en nazorg
  • de kosten voor kinesitherapie tot 3 maanden na je opname

 

Kinesitherapie terugbetaald na prothese

Na een prothese volgt vaak een behandeling bij een kinesitherapeut. Zo leer je deze gebruiken en versterk je de spieren die het nieuwe onderdeel van je lichaam moeten sturen. Dan maakt kinesitherapie deel uit van de nazorg. Ook die kosten zijn gedekt door een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan of KliniPlanPlus.

Tot drie maanden na het inbrengen van je prothese betaalt KliniPlan je behandeling bij de kinesist terug.

Onderhoud, herstelling en vervanging van je prothese

Je prothese (bijvoorbeeld een kunstbeen) of orthopedisch toestel (bijvoorbeeld een loopbeugel) wordt gemaakt op doktersvoorschrift. De kosten voor onderhoud, herstelling en vervanging worden niet terugbetaald door je hospitalisatieverzekering tenzij deze kosten door het ziekenfonds worden terugbetaald. De terugbetaling door je hospitalisatieverzekering wordt vergoed tot éénmaal het bedrag dat het ziekenfonds betaalt.

Wees op alles voorbereid met een betrouwbare hospitalisatieverzekering. Ontdek de voordelen van KliniPlan en KliniPlanPlus en bereken je premie.

 

 

___________________________

Een betrouwbare hospitalisatieverzekering is goud waard en kan je ziekenhuiskosten besparen en je factuur verlagen. Zo zorgt KliniPlan(Plus) voor terugbetalingen van de volgende kosten tijdens je opname:geneesmiddelenprothesesdringend ziekenvervoerborstreconstructiesmaagverkleiningliesbreukoperatiegalblaasoperatie, etc. Na je opname ontvang je tevens een forfait voor de kosten vóór en na je opname, alsook de terugbetalingen voor kinesitherapie gedurende 3 maanden na je opname. Met een KliniPlan(Plus) kan je zorgeloos bevallen en kan je jouw kindje meteen laten opnemen in je hospitalisatiepolis. Reken dus op KliniPlan of KliniPlanPlus.