Een klare kijk op je ziekenhuisfactuur

Heel veel cijfers en informatie: je ziekenhuisfactuur bestaat uit verblijfskosten, medicijnen, eventuele supplementen en ziekenvervoer. Ongeveer twee maanden na je ontslag uit het ziekenhuis krijg je de factuur van je hospitalisatie. Hoeveel je uiteindelijk zelf moet betalen, hangt af van keuzes zoals een een- of meerpersoonskamer. Met een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan slaap je alvast op je beide oren.

Hoe ziet je ziekenhuisfactuur eruit?

Eerst het goede nieuws: elke ziekenhuisfactuur ziet er hetzelfde uit. Ziekenhuizen zijn namelijk verplicht om een vastgelegd model te gebruiken voor de opmaak van hun facturen. Je afrekening bestaat altijd uit drie luiken:

 • Algemene gegevens
  Dat zijn je eigen gegevens, die van het ziekenhuis, je ziekenfonds, de datum van je opname en de factuurdatum.

 • Samenvatting van de kosten
  Dat is een overzicht van de kosten, eventuele voorschotten en de resterende saldo’s.

 • Detail patiëntenfactuur
  De aangerekende kosten worden onderverdeeld in acht vaste rubrieken. Indien er geen kosten zijn gemaakt in een bepaalde rubriek wordt deze rubriek niet vermeld op je ziekenhuisfactuur.

Meestal krijg je één factuur toegestuurd met alle kosten. Als je voor een eenpersoonskamer kiest, krijg je soms twee aparte facturen: een verpleegnota van de centrale dienst van het ziekenhuis en een ereloonnota van je arts(en).

Welke kosten worden er aangerekend?

De kosten zijn op je ziekenhuisfactuur ondergebracht in acht rubrieken of kostenposten:

 • Verblijfskosten
  Per dag betaal je een vastgelegd persoonlijk aandeel voor je verblijf in het ziekenhuis, ongeacht het type kamer.

 • Forfaitair aangerekende kosten
  Per opname kan een ziekenhuis forfaits aanrekenen voor bepaalde diensten, die je al dan niet gebruikt, om de kosten te spreiden.

 • Apotheekkosten
  Geneesmiddelen, verzorgingsproducten, implantaten en medische hulpmiddelen.

 • Honoraria van de zorgverleners
  Erelonen mogen bij een hospitalisatie enkel aangerekend worden als je in een eenpersoonskamer verblijft.

 • Andere leveringen
  Bijvoorbeeld gipsverband, moedermelk, ontsmettende baden en bloed.

 • Ziekenvervoer
  Zowel dringend als niet-dringend ziekenvervoer.

 • Diverse kosten
  Onder meer het gebruik van de telefoon, internet, huur van een koelkast enzovoort.

 • Btw
  Bij bijvoorbeeld esthetische ingrepen die niet worden terugbetaald door de ziekteverzekering moet je btw betalen.

Een hospitalisatieverzekering voor je ziekenhuiskosten

Natuurlijk ben je tijdens je hospitalisatie vooral bezig met je herstel. Zorgen over een gepeperde is wel het laatste waar je dan aan wil denken. Daarom kies je een betrouwbare hospitalisatieverzekering als KliniPlan of KliniPlanPlus. Die neemt je persoonlijke kosten en daarmee ook je onrust weg. KliniPlan betaalt:

 • remgeld

 • kamer- en ereloonsupplementen

 • voor- en nazorg zoals geneesmiddelen en controles.

Laat je ziekenhuisfactuur nakijken

Ben je niet zeker of alles klopt op je ziekenhuisfactuur? Bel even naar het ziekenhuis of laat je afrekening nakijken door je ziekenfonds. Contacteer hen om je factuur te controleren voor je betaalt en voor je een terugbetaling van je hospitalisatieverzekering aanvraagt. Op voorhand een inschatting maken van je factuur? Gebruik de online tool om de kostprijs van je ingreep in het ziekenhuis van je keuze te bekijken.

 

Vermijd onaangename verrassingen in de nasleep van je hospitalisatie. Ontdek de voordelen van KliniPlan en KliniPlanPlus en bereken je premie.

 

 

 

___________________________

Een betrouwbare hospitalisatieverzekering is goud waard en kan je ziekenhuiskosten besparen en je factuur verlagen. Zo zorgt KliniPlan(Plus) voor terugbetalingen op vb. geneesmiddelen, protheses, dringend ziekenvervoer, kinesitherapie na je opname, borstreconstructies, maagverkleining, liesbreukoperatie, galblaasoperatie, etc. Met een KliniPlan kan je zorgeloos bevallen en kan je jouw kindje meteen laten opnemen in je hospitalisatiepolis. Reken dus op KliniPlan of KliniPlanPlus.