Hou je ziekenhuiskosten laag met een hospitalisatieverzekering

ziekenhuiskosten laag houden

Of het nu een geplande ingreep of een onverwachte ziekenhuisopname is: een leuke uitstap is een hospitalisatie nooit. Maar als je je ziekenhuiskosten laag houdt, is dat tenminste al een zorg minder. Dankzij een ziektekostenverzekering zoals KliniPlan of KliniPlanPlus hou je je persoonlijke factuur laag en kom je niet voor onaangename financiële verrassingen te staan.

Hoeveel kost een ziekenhuisopname?

Ziekenhuiskosten verschillen van hospitalisatie tot hospitalisatie. Er zijn heel wat factoren die de kostprijs beïnvloeden. Het is dus onmogelijk er een gemiddelde prijs op te plakken. Toch is het handig om vooraf een goede inschatting te maken van je factuur, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Met de online zoekmodule check je eenvoudig hoeveel een bepaalde ingreep in je ziekenhuis van keuze kost.

Enkele algemene regels voor je raming:

 • Voor een twee- of meerpersoonskamer betaal je minder.
 • Elke ingreep brengt zijn eigen kostenplaatje met zich mee.
 • Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan is je persoonlijk aandeel lager. Heb je de maximumfactuur bereikt, dan betaalt je ziekenfonds alles terug behalve de kosten voor geneesmiddelen in de categorieën Cs, Cx en D en de ereloonsupplementen.

 

Een ziektekostenverzekering voor remgeld en supplementen

Een hospitalisatieverzekering of ziektekostenverzekering gaat verder dan de terugbetalingen van het ziekenfonds. Het biedt dus een betrouwbare oplossing als je zorgeloos wil genieten van het leven. Met een goede hospitalisatie- of ziektekostenverzekering tackel je een hoog persoonlijk aandeel.

KliniPlan betaalt jaarlijks tot 16 600 euro terug. Met KliniPlanPlus krijg je zelfs tot 55 600 euro per jaar en zijn je kamersupplementen volledig gedekt. Er is geen tussenkomst voor bestaande aandoeningen bij opname in de eerste 5 verzekeringsjaren.

Wat betaalt het ziekenfonds terug?

Het hele jaar door draagt het ziekenfonds al een deel van je ziektekosten. Zo is er een tussenkomst voor onder meer:

 • consultaties bij (huis)artsen
 • kinesitherapie
 • thuisverpleging
 • de aankoop van prothesen, rolstoelen, verbanden of implantaten

Er blijft wel altijd een persoonlijk aandeel over, het zogenaamde remgeld. Voor een bezoek aan je huisarts is dat bijvoorbeeld 25 % van de totale kostprijs.

Ook ziekenhuisverpleging en verzorging in woonzorgcentra is deels terugbetaald. Ja, je ziekenfonds speelt dus een rol in het drukken van je ziekenhuiskosten. De remgelden blijven weliswaar voor je eigen rekening en voor eventuele supplementen voor een eenpersoonskamer is er geen tussenkomst van het ziekenfonds.

Kosten op je ziekenhuisfactuur

Op je gedetailleerde factuur zijn de kosten onderverdeeld in enkele clusters zoals verblijfskosten, apotheekkosten, erelonen en ziektevervoer. Telkens zie je het deel ten laste van het ziekenfonds, je persoonlijk aandeel en eventuele supplementen voor een eenpersoonskamer. Die supplementen zijn altijd voor je eigen rekening, tenzij je een goede ziektekostenverzekering hebt. KliniPlanPlus bijvoorbeeld betaalt de kamersupplementen volledig terug.

Is er iets niet duidelijk op je ziekenhuisfactuur of denk je dat er een foutje in geslopen is? Ga dan even te rade bij je ziekenfonds of contacteer het ziekenhuis rechtstreeks. Ga sowieso altijd na of eventuele voorschotten correct afgetrokken zijn.

Tips om je ziekenhuiskosten te beperken

Als je zelf wat opzoekingswerk verricht en alert blijft, kan je je ziekenhuiskosten lager houden. Bij een geplande ingreep, loont dat de moeite. Word je in spoed opgenomen, is dit uiteraard niet aan de orde.

Krijg een lagere ziekenhuisfactuur door:

 • de gemiddelde kostprijs van je ingreep in verschillende ziekenhuizen te vergelijken
 • een twee- of meerpersoonskamer te kiezen, zonder supplementen; Heb je een hospitalisatieverzekering? Dan worden deze supplementen vaak terugbetaald.
 • vooraf info te vragen aan je arts over mogelijk extra (materiaal)kosten
 • je factuur achteraf goed na te kijken, al dan niet samen met je ziekenfonds.

Maak je je in het ziekenhuis liever geen zorgen over de factuur? Ontdek de voordelen van KliniPlan en KliniPlanPlus en bereken je premie.

 

 

___________________________

Een betrouwbare hospitalisatieverzekering is goud waard en kan je ziekenhuiskosten besparen en je factuur verlagen. Zo zorgt KliniPlan(Plus) voor terugbetalingen van de volgende kosten tijdens je opname: geneesmiddelen, protheses, dringend ziekenvervoerborstreconstructies, maagverkleining, liesbreukoperatie, galblaasoperatie, etc. Na je opname ontvang je tevens een forfait voor de kosten vóór en na je opname, alsook de terugbetalingen voor kinesitherapie gedurende 3 maanden na je opname. Met een KliniPlan(Plus) kan je zorgeloos bevallen en kan je jouw kindje meteen laten opnemen in je hospitalisatiepolis. Reken dus op KliniPlan of KliniPlanPlus.