terug naar overzicht

Eenpersoonskamer of tweepersoonskamer?

hospitalisatieverzekering

Bij een opname in het ziekenhuis kan je kiezen tussen een eenpersoonskamer en een twee- of meerpersoonskamer. Je geeft je keuze aan op het opnameformulier. Je kamerkeuze is belangrijk, want ze bepaalt of je supplementen moet betalen of niet.

Eenpersoonskamer

  • Je krijgt een kamer voor jou alleen.
  • Je betaalt meer dan in een twee- of meerpersoonskamer
  • Het ziekenhuis mag jou kamersupplementen aanrekenen. Je vindt het bedrag van het kamersupplement op het opnameformulier.
  • De artsen (ook geconventioneerde artsen) mogen jou ook ereloonsupplementen aanrekenen. Hoeveel, dat zie je ook op het opnameformulier.

Twee- of meerpersoonskamer

  • Je deelt de kamer met een of meer andere patiënten.
  • Je betaalt minder dan in een privékamer.
  • Het ziekenhuis mag jou géén kamersupplementen aanrekenen.
  • Artsen mogen jou géén ereloonsupplementen aanrekenen.

Hoeveel ereloonsupplementen?

In een eenpersoonskamer mogen de artsen van het ziekenhuis ereloonsupplementen aanrekenen. Die worden uitgedrukt als een percentage van het wettelijk ereloon.

Bescherm je met KliniPlanPlus tegen hoge ereloon- en kamersupplementen. Zo krijg je met KliniPlanPlus ereloonsupplementen terugbetaald, tot 2 keer de wettelijke terugbetaling. Bovendien betaal je geen franchise bij een verblijf in een eenpersoonskamer. Met KliniPlanPlus ben je dus verzekerd van een hoge financiële dekking bij een verblijf in een eenpersoonskamer.

Voorbeelden

  • Als het ereloonsupplement in je ziekenhuis 150 % bedraagt, betaal je een supplement van 1,5 keer het wettelijke ereloon uit eigen zak. Voor een bevalling van 450 euro (die je helemaal krijgt terugbetaald), komt er dus 675 euro (1,5 keer 450 euro) bovenop die je uit eigen zak moet betalen.
  • In een ziekenhuis met een ereloonsupplement van 200 %, betaalt de ziekteverzekering 4400 euro voor een bypass-hartoperatie, maar moet jij nog eens 8800 euro (2 keer 4400 euro) opleggen.

Onze betaalbare hospitalisatieverzekering KliniPlan dekt bijna alle risico’s tegen een bescheiden bijdrage. Kies je voor een eenpersoonskamer dan krijg je met KliniPlan de ereloonsupplementen terugbetaald tot 1 keer de wettelijke terugbetaling. Daarnaast betaal je een franchise van 196,82 euro bij een verblijf in een eenpersoonskamer. Je betaalt geen franchise bij een verblijf in een twee- of meerpersoonskamer.

Goed om te weten

Als je in een eenpersoonskamer wordt opgenomen omdat er geen andere kamer beschikbaar is, mag het ziekenhuis je geen supplementen aanrekenen. Ook wanneer je om medische redenen in een privékamer moet liggen, zijn supplementen niet toegestaan.